Szerencse Fesztivál a való életben!

2016.03.16 17:16

A Star Stable-ben már egy hete folyik a szerencse után kutatás, a szivárványok üldözése, és megismerhettük Chaunt is. De vajon honnan jött ezek a fantasztikus ünnepötlet?

Szerencse fesztiváli mulatság!

Ezek az ünnepsorozatok nem mást, mint Szent Patrick (ejtsd: Patrik) Napját jelképezik. Ez egy ír nemzeti ünnep az ottaniak egyik védőszentje, Szent Patrick tiszteletére. Ez az ünnep hagyományosn Március 17.-én kerül megünneplésre Munkaszüneti nap keretében.

Szent Patrick napja eredetileg katolikus ünnep volt, aztán a világban szétszórt írek összetartozásának, és a nemzeti büszkeségük megélésének napja, végül egy remek alkalom lett arra, hogy mindenki bulizzon, felfedezze magában az ír lelket, és ennek örömére zöldbe öltözzön. Pedig Szent Patrick nem ír volt, hanem walesi a színe a kék, nem a zöld volt. Az ötödik században élt hittérítőt azért a három évtizedes missziójáért avatta szentté az egyház, amiben a kereszténységet elvitte az Ír-sziget barbárjainak, miután azok 16 évesen elragadták szülőfalujából, és évekig rabszolgaként tartották. Patrick (aki akkoriban még pogány volt, eredeti walesi neve pedig Maewyn Succat) eközben megvilágosodott, szabadulása után felvette a kereszténységet, és életcéljává tette, hogy megtérítse a kelta pogányokat. A legenda szerint a szentháromságot a lóhere leveleivel illusztráló szerzetes a legendák szerint halottakat támasztott fel, illetve elűzte a kígyókat Írországból.

 

A zöld lett az új kék

A világba szétszóródott íreknek szükségük volt valamire, ami összefogja őket, kifejezi a nemzeti tudatukat, amire Szent Patrick napja tökéletesnek bizonyult. Így eshetett meg, hogy az első modern, világi szent partik-napi parádét nem Írországban, hanem New Yorkban tartották, 1762-ben, a brit hadseregben szolgáló ír katonák. Mivel a hadseregben a protestánsok voltak többségben, szó sem lehetett arról, hogy a napot a katolikus hagyományok szerinti vallási ünnepként kezeljék. Az ünnep színe is ekkoriban változott az ír zászlóról ismert zölddé a kékről. Szent Patrickot addig mindig jellegzetes türkizkék ruházatban ábrázolták, de ahogy az ünnep a vallási színezetét elveszítette, és az ír kultúráé, hagyományoké és népléleké lett, úgy söpörte el a kéket a Zöld szigetként is ismert Írország zöldje.

Az ünnep hamar népszerű lett az anyaországtól távol élő ír közösségekben, otthon, Írországban azonban még évszázadokig megmaradt vallási ünnepnek. Szent Patrick napja Írországban csak 1903 óta hivatalos nemzeti ünnep, az első parádét Dublinban 1931-ben tartották. Az ír törvények egészen az 1970-es évekig a kocsmák zárva tartásáról rendelkeztek az ünnepen, és csak a kilencvenes években érzett rá az ír kormány az ünnep országimázs-erősítő jellegére, és kezdte el a turistacsalogató parádékat, koncerteket, tűzijátékokat és utcabálokat támogatni.

(Forrás: Index és Wikipédia)